6 tips til forældre FØR de giver deres børn mobiltelefon

tips barnets mobil

Børn er utroligt dygtige til alt, hvad der har med elektroniske enheder at gøre.

Fra en meget tidlig alder, ser de ud til at kunne bruge elektronik bedre end mange voksne. Man kan sommetider blive helt chokeret, når man ser et barn, der dårligt har lært at tale, tænde for sin yndlingskanal på YouTube.

Nu om dage ser man tit, at børn eksponeres for teknologi i form af tablets og pædagogisk computerlegetøj fra de er helt spæde.

Smartphones, iPads og tablets er blevet det første, man rækker efter for at holde spæd- og småbørn optaget, så man undgår raserianfald når man er ude og at børnene keder sig. Det er også nemt lige at stikke dem familiens iPad hvis man står midt i kødgryderne.

Det er derfor også blot et spørgsmål om tid, før dit barn vil have sin HELT EGEN smartphone.

Hvordan reagerer du så som forælder på den konstante daglige plagen om at få en mobiltelefon?

-Og hvad vigtigere er, hvordan ved du med sikkerhed, at dit barn er klar til en smartphone?

Det kan være en virkelig god ide for både dig og dit barn med en smartphone. Du kan øjeblikkeligt kontakte dit barn, når du er forsinket med afhentningen – du kan kontaktes øjeblikkeligt, hvis der er et problem i skolen – og du kan bruge den som din helt egen sporingsenhed for at holde øje med, hvor barnet er.

Men før du springer i med begge ben og lader dit barn få sin første mobiltelefon med abonnement, skal du sørge for at snakke med dem om fornuftig og ansvarlig brug. Dialog er EKSTREMT vigtigt i denne kontekst. Du vil nemlig aldrig kunne overvåge 100% af deres mobilbrug, så derfor er det vigtigt at kunne stole på dine børn tager gode og fornuftige beslutninger.

Følg disse enkle trin for at sikre, at både du og dine børn er klar til det ansvar, der følger med at have sin egen smartphone.

  1. Fastslå regler og forventninger

    Sæt dig ned med børnene og lad dem vide, hvilke regler og forventninger, der følger med at bruge en mobiltelefon. Skriv en mobil-kontrakt med klare forventninger om brug af telefonen og udtrykkelige konsekvenser, hvis kontrakten ikke overholdes. Det er yderst vigtigt, at kontrakten giver mening og kan håndhæves til enhver tid. Hvis du behandler det som et ligegyldigt stykke papir vil dine børn også reagere på det, som om det er tomme regler og et spild af papir.

    Sæt tidsgrænser for brug af telefonen og lav en regel om dataforbrug.

    Gør alle regler utvetydige! Gå ikke ud fra, at dine børn ”bare ved” noget.

    Få dine børn til at give dig telefonen hver aften, så du kan sikre, at de sover ordentligt og ikke får SMS’er fra venner natten igennem.

  2. Advar om upassende SMS’er og billeder

    Du er måske ikke klar til at tale med dine børn om seksuelle meddelelser og billeder, men hvis de er gamle nok til at have en smartphone, skal du kunne stole nok på dem til at vide, at de kan have en intelligent samtale om seksuelt upassende opførsel.

    “Sexting” er virkelig og finder sted i skolemiljøer hver eneste dag.

    Sørg for, at dine børn ved, hvad de skal gøre, hvis de får en SMS eller et billede med seksuelt upassende indhold. Giv dine børn besked om, at de ikke må videresende beskeden til venner, men at de i stedet skal fortælle enten dig eller en lærer om det.

    Informér børnene om de meget virkelige juridiske konsekvenser ved at sende nøgenbilleder af sig selv til andre eller ved at videresende et seksuelt ladet billede, de måske har fået tilsendt af en skolekammerat.

  3. Lær dit barn om cybermobning og om hvordan de IKKE cybermobber

    En mobiltelefon betyder adgang til alle 24/7. I æraen før mobiler og sociale medier blev bisserne i skolen, og ting der skete i skolen, blev sandsynligvis i skolen. Med elektronisk adgang 24/7 er det nu svært at komme væk fra mobningen. Giv børn besked om skridt, de kan tage, hvis de bliver mobbet. Vær klar over dine børns adgangskoder på telefon, Instagram, Facebook, Twitter, Snapchat, Kik og eventuelle andre sociale medie apps, de bruger.

    Vid, hvem der sender dine børn SMS’er direkte, og den type meddelelses, de sender til andre.

    Sociale medieplatforme, spil og gruppechat gør det nemt for børn at blive mobbet. Snak med dem om tegn på cybermobning og hav åbne samtaler med dem om, hvad du og skolen vil gøre ved mobning, når det anmeldes.

  4. Brug det som en chance til at lære ansvarsbevidsthed

    Når først børn har en smartphone, har de et stort ansvar. Smartphones er dyre. Uanset om dit barn har den første version af en iPhone eller en Samsung Galaxy 8 plus, er der omkostninger forbundet med at have en smartphone.

    Hvis dine børn får lommepenge, bør du få dem til at bidrage med en mindre del af omkostningerne til mobilplanen.

    Som familie, kan I sammen komme på flere måder, hvorpå det at have en mobiltelefon kan bruges til at øge personlig ansvarsbevidsthed.

  5. Husk altid, at det er DIN telefon

    Hvis du køber dit barn en telefon, giver du dit barn lov til at bruge din telefon. Uanset, hvad dit barn har at sige om det, er telefonen din ejendom, du ejer den.

    Du har ret til at tage den fra barnet, du har ret til at deaktivere data, og endda afbryde servicen, hvis du føler, at dit barn ikke behandler din telefon ansvarligt. Siden det er din telefon, er det vigtigt, at du sørger for at vide, hvordan man bruger den.

    Børn er intelligente, og de er fantastiske til at bruge elektroniske enheder, hvilket kan være farligt for dem. Du må ikke lade dit barn være mere snedig, end du er.

    Når du giver dit barn en mobiltelefon, skal du sørge for at vide, hvilke apper, de downloader, og hvordan man bruger dem. Vær opmærksom på, hvor de gemmer billeder, SMS’er, mails og meddelelser, så du ved akkurat, hvor du skal kigge, når du dagligt gennemgår telefonen. Du skal altid kende adgangskoden til at oplåse telefonen. Vær opmærksom på telefonens forældrekontroller og sikkerhedsfunktioner.

    Smartphones er dine børns forbindelse til verden, og som forælder skal du vide, hvad der foregår i deres verden, så du kan beskytte dem mod dem selv og mod alle andre.

  6. Lær dem og vis dem, hvordan man lægger telefonen til side

    Hav et bestemt tidspunkt hver dag, hvor familien slukker for elektronikken.

    At slukke er en vigtig vane, vi alle har brug for at øve os i hver dag.

    Mange af os har elektroniske enheder, der ringer, summer og bipper ad os, lige fra vi står op om morgenen, til vi går i seng om aftenen. Sæt tid til side til telefonfri familiehygge. Lav en kasse til telefonerne og forsøg at gøre dit hjem til en telefonfri zone, i hvert fald en halv eller hel time hver aften.

    Brugen af elektroniske enheder kan hurtigt blive vanedannende for visse personer, så giv børn mulighed for at slukke for elektronikken hver aften, så de kan føle sig energiske og forfriskede den næste morgen.

Husk, at DU kender dine børn bedre end nogen anden.

Du kender dine børns modenhed, deres venner og deres daglige vaner.

Når du giver dem en enhed, der kræver meget stor opmærksomhed, skal du stole på dine instinkter. En smartphone giver hurtig, øjeblikkelig adgang til alt i den virkelige verden.

Som forælder skal du gøre dit bedste for at overvåge, beskytte og forberede dine børn, så de kan bruge deres smartphones på en måde, der er både sikker og ansvarsbevidst.

Hvis du er interesseret i yderligere information på området, gode råd og tips til fornuftig og ansvarsfuld brug af mobil, vil jeg anbefale at du læser vores guide til forældre.

Er du selv forælder, og har gode råd du gerne vil dele med andre, så gør det endeligt i en kommentar herunder.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *